ARC Plastik Kalıp ve Metal Sanayi

Plastik Şekillendirme Metotları Nasıl uygulanır

Plastik Şekillendirme Metotları

Plastiklere şekiller, ısıtma ve çeşitli metotlarla kalıplara basmak suretiyle verilir. Bu maksatla otomatik plastik malzeme imal tezgahları yapılmıştır. Plastik dökümü üç ana metotla yapılır. Bunlar enjeksiyon dökümü, transfer dökümü ve sıkma-sıkıştırma (ekstrusyon) metotudur. Bu metotlar haricinde daha birçok özel şekil verme usulleri de vardır.

Enjeksiyon dökümü: Termoplastiklerin şekillendirilmesinde en çok kullanılan metot enjeksiyon usulüdür. Termoplastikler 3 mm boyutlu küp veya silindir granüller halinde bir hazneden eritme kutusuna girer. Burada elektrikli ısıtıcılarla eritilen plastik malzeme hidrolik piston ile kalıptan çıkarılır. Bütün bu işlemleri otomatik olarak yapan enjeksiyon makinaları vardır.

Transfer döküm: Enjeksiyon döküm usulünde istihsal hızını arttırmak için çok miktarda aynı cins şekli ihtiva eden dişi ve erkek kalıp kullanılır. Bu tür döküm Özellikle termoset plastikler için geçerlidir. Dişi kalıp üzerine dökülen sıvı plastik, daha katılaşmaya vakit bulamadan ısıtılmış erkek kalıpla preslenir. plastik şekillendirme

Sıkma-sıkıştırma döküm: Enjeksiyon dökümde hidrolik piston vasıtası ile plastiği kalıba itme işlemini bu metotla et kıyma makinalarında olduğu gibi sonsuz helezon dişli icra eder. Plastik granüller erimek üzere elektrikli ısıtıcılı kısımdan geçer. Sıvı haldeki plastik sonsuz dişliyle diş macununun sıkıldığı gibi kalıba aktarılır. Kalıpta soğutma işlemi yapılarak şekilli plastik malzeme elde edilir.

Şişirme döküm: Genellikle ambalajlama sektöründe çok miktarlarda kullanılan içi boş plastik eşyalar şişirme kalıpları ile üretilmektedir. İçi boş şişe biçimindeki plastikler, basınçlı hava ile plastik malzemenin kalıp içine şişirilmesiyle elde edilir. Şişirme metodu döküm, büyük ebatlı bidon, varil, otomobil yakıt depolarının imalatına uygundur. Şişirme kalıpları diğer plastik işleme teknolojilerinde olduğu gibi artan tüketim taleplerini karşılamak için yapılmış seri imalat aparatlarıdır. Plastik şişirme kalıpları işçilik, zaman, enerji ve malzeme tasarrufu sağlayarak üretim maliyetlerini minimum seviyelere çeker. Üretimde otomasyonu sağlar. Kısa zamanda yüksek kalitede, düşük hata oranları ile şişirme işlemleri gerçekleştirilir.

Plastik kaplama: Sıvılaştırılmış plastik içerisine ısıtılan metal malzemeler daldırılıp çıkarılırsa ucuz, dekoratif bir mamul elde edilir. plastik şekillendirme

Muşamba üretimi: Plastik malzeme merdaneler arasından geçirilirse yayılarak levha halini alır. Masa örtüleri, banyo perdeleri bu metotla imal edilir.

plastik şekillendirme